Home


BlankTVSoest

Home

Contact

Gemeente Soest

Nieuwjaars-receptie Gemeente Soest

  

De Soester van het jaar 2018

  

hem een tuitreiken te wachten.

Eerst de nieuwjaarsrede van de burgemeester Rob Metz. Hij pleit voor een Soester samenleving waar verschillen mogen bestaan. ,,Zoals de Engelsen zeggen: We agree to disagree", maar waar het polderen een goede manier is om nader tot elkaar te komen. Er liggen in 2019 grote dossiers te wachten zoals de sporthal en de invulling van de omgevingsvisie. De verkiezingsuitslag laat een grote verschuiving zien met 12 partijen voor 29 zetels. ,,Een nieuwe verjongde wethoudersploeg mocht ik inwerken. In de raad werkt ieder 20 tot 30 uur per week, naast hun eigen vaste baan."

RESPECT EN VERBINDING ,,Respect voor elkaars mening, in een tijd waar extreem het nieuwe normaal lijkt. Waar de nuance tussen voor en tegen verdwijnt. Waar een LHBT+ groep weggezet wordt en waar Zwarte Piet in het kinderfeest moet blijven. Er vallen doden om je punt te kunnen maken, maar niet hier." Hij pleit voor het naar elkaar luisteren en het zoeken en vinden van de verbinding. Hij sluit af met zijn motto voor 2019: ,,Respect en verbinding."

GOUDEN SPELD Cees Vos en René van Hal krijgen de gouden speld. Zij worden als de ultieme vrijwilliger benoemd. ,,Bij ieder initiatief doemen deze twee namen op." Cees relativeert: ,,Ik werk met veel vrijwilligers. Deze gouden speld is voor hen." René wist van niets. Hij heeft zijn trui nog aan en daarop een speld!? De burgemeester, expert in revers, vindt het maar eng. Gelukkig vloeit er geen bloed.

[GENOMINEERDEN De vier genomineerden worden voorgesteld met een video. In een vogelvlucht scheren we over Soest en doen de vrijwillige werkplekken aan van de vier genomineerde vrouwen uit elf inzendingen: Anita Schonewille van de dierenambulance vangt twee witte pauwen. José van den Broek is een multifunctionele vrijwilliger, bij de Swos wiedt zij tuintjes en snoeit wilgen, coacht verpleegkundigen, werkt bij de Regenboog en is mantelzorger. Geryjanne Wiedijk is de drijvende kracht bij de voedselbank.

SOESTER VAN HET JAAR Els de Schepper wordt uitgeroepen tot Soester van het jaar 2018. Onder 'Pretentieloos is de succesformule' beschreef begin 2018 de Soester Courant haar initiatief om eenzaamheid tegen te gaan. Els organiseert iedere vrijdag in de Emmakerk een koffieochtend en iedere maand een lunch voor 55- plussers. Els: ,,De toeloop is enorm, de mensen genieten. Iedereen wil er bij zijn. Eropuit gaan doen we ook, zoals naar de brandweer."  

Vervolg

Terug

Nieuwjaarsreceptie 2019

De Gouden Soester

  

Nieuwjaarsrede burgemeester Rob Metz

  

Cultuurprijs 2019

Uitreiking Cultuurprijs

deel 1

  

Uitreiking Cultuurprijs

deel 2

  

Om het jaar wordt in Soest de cultuurprijs uitgereikt. De prijs gaat naar een persoon of organisatie die in de afgelopen twee jaar veel heeft betekend op het gebied van cultuur in Soest.

Het is gebruikelijk dat een Soester kunstenaar een kunstwerk maakt dat geplaatst wordt in de hal van het gemeentehuis. Op de sokkel van dit kunstwerk worden de vijf winnaars van de Cultuurprijs vermeld. Zij ontvangen ook een replica van het kunstwerk. Het nieuwe beeld is gemaakt door de Soester kunstenaar Frank Linsewski. Wethouder van cultuur Nermina Kundić heeft op maandag 25 februari het beeld onthuld en genomineerden bekendgemaakt. De uitreiking van de cultuurprijs vindt plaats op 10 april in Idea.

De genomineerden

Make Music Kids - MG Muziekschool Baarn/Soestdijk

Eenmaal per maand komen ca. 40 kinderen van zeer diverse achtergrond en uit verschillende delen van Soest in de Plantage samen om muziek te maken, te dansen en te zingen. Het is een initiatief van MG Muziekschool Baarn / Soestdijk (Cathrine en Arthur Malcorps), stichting Balans en met steun van de Gemeente Soest. Doel is om kinderen uit alle culturen met elkaar in contact te brengen; samen muziek maken verbindt! Make Music Kids is voor Soest een mooie aanwinst, zowel op pedagogisch als cultureel en maatschappelijk/sociaal gebied. Deelname eraan is gratis.

Muziektheater Griftland College Soest

Om de 2 jaar wordt op het Griftland College een prachtige, bijna professionele musical opgevoerd. Bijna 100 leerlingen, gesteund door een productieteam van ruim 40 docenten en andere medewerkers van de school, leerlingen, oud-leerlingen en ouders zijn actief betrokken. Alle disciplines van de uitvoerende kunsten komen erin aan bod. Afgelopen jaar was de 18e editie, met 1400 bezoekers. Het geheel staat onder leiding van oud-leerling en professioneel theatermaakster Marleen van Dalen en docent Menno Streefkerk. Voor velen is dit een van de mooiste herinneringen aan hun middelbareschooltijd.

“Nieuwe orgelklanken in de Oude Kerk”

Dit betreft alle muzikale activiteiten die rondom de Oude Kerk plaatsvinden. Dat zijn de (orgel) concerten, de Avondmuziek, de connecties met de Bachschool, de activiteiten met basisscholen uit Soest, het orgel in de liturgische context, het uitbrengen van een cd, het orgelfestival in 2018 en meer. Dit alles was mogelijk doordat het Van Gruisen-Van Oeckelenorgel (uit Harlingen 1811 en 1856) naar Soest is gekomen. Het initiatief en doorzettingsvermogen van vele vrijwilligers, die er al die jaren in hebben geloofd dat dat ging lukken, heeft dit prachtige resultaat opgeleverd.

PaltzBiënnale - Meria Bakker

De PaltzBiënnale heeft in de zomer van 2018 plaatsgevonden; een volgende editie in 2020 wordt voorbereid. De voor Soest unieke landschapstuin wordt tijdens de PaltzBiënnale één geheel met voor de locatie gemaakte kunstwerken van acht kunstenaars. De bezoekers kunnen zich vrij bewegen door de tuin, zich verbazen en verwonderen, delen wat ze zien en ervaren en met de kunstenaars in dialoog gaan. De PaltzBiënnale wordt georganiseerd door de Stichting Kijken Kunstenaars Anders. Drijvende kracht daarachter is kunstenares Meria Bakker, tevens bewoner van deze prachtige locatie.

“Het Soester Natuurbad” Toen wij nog jong waren…!

Dit boek, waarvan alle 1000 exemplaren van de 1e druk zijn verkocht, gaat over het Soester Natuurbad wat vroeger op de plek van het huidige Hilton en Golfpark Soestduinen staat. Het bad was een ontmoetingsplek van 1933 tot 1990 en het brengt veel jeugdherinneringen bij mensen naar boven. Zowel echte Soesters als mensen van daarbuiten, iedereen heeft er zijn eigen verhaal over en het leeft echt! Het prachtige boek met vele herinneringen en mooie foto’s is geschreven door de Soesters Lex Bergers en Peter Beijers en vormgegeven door Erica Heykoop.

  

FOTO'S

  

Cultuurprijs

De genomineerden

  

De (officiële) opening

  

Pop-up museum de Ontdekking

Harlekijn Danstheater

De Geheime tuin

  

Karina Wijnen

Schilderles

  

Bachschool Het lelijke eendje

  

Een eerste indruk

  

Een ontmoeting met van Gogh

Workshops

Korte rondleiding

door

Bachschool (1)

Bachschool (2)

Clarinet Choir

Amersfoort Fragmenten

Arsenal

Sheep my Safelyly Grace

Clownery

Prelude in d minor J.S, Bach

Arsenal

Stars and Stripes

Klalinka

Tulpen uit Amsterdam

Aan de Amasterdamse Grachten

Armoud Kas

Poptroubadour

Beg

Dansschool Sylvia Soest

deel 1

Dansschool Sylvia Soest

deel 2

Semmy Prinsen & friends

Bye Bye Blackbird

The Rocking Chairs Hiphop & streetdance

Compilatie Pop-up 'De Ontdekking

De vrijwiligers

die van het Pop-up museum

een succes maakten.

Klik om te vergroten